T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
AFYONKARAHİSAR / MERKEZ - Mehmet Akif Ersoy Ortaokulu

TARİHÇEMİZ

OKULUN TARİHÇESİ

OKUL ÇEVRESİNİN TARİHİ DURUMU
Çevreye İlk Gelenler: 1071 Malazgirt Zaferi'nden sonra Oğuz Beyleri Afyon'a gelip yerleşmeye başladılar. 1341 tarihine kadar Sahipata Oğulları idaresine geçti. 1428 tarihinden sonra Osmanlı Devleti'nin idaresine geçmiştir. Afyon, 26 Ağustos 1922 tarihinde düşman işgalinden kurtarılmıştır.

Okulumuzun çevresinde tarihi Ulu Cami vardır. Damı tamamen toprak olan bu cami içinde ağaç sütunlar üzerinde kurulmuş olup oymacılığın en güzel örneklerini teşkil etmektedir.
Okulumuzun Tarihi : Okulumuza İstiklâl Marşımızın yazarı olan Mehmet Akif Ersoy'un adı verilmiştir. 1988 yılında yaptırılmıştır.

 

OKULUN ÇEVRESİ

Doğuda : Yukarı Pazar Caddesi
Batıda : Çavuşbaş
Kuzayde: Kale Mahallesi
Güneyde: Kubeli Mahallesi, Tacı Ahmet Mahallesi ile çevrilidir.

OKULUMUZA ÖĞRENCİ GÖNDEREN MAHALLELER

1. Kubeli Mahallesi
2. Bedrik Mahallesi
3. Tacı Ahmet Mahallesi'nin bir bölümü
4. Çavuşoğlu Mahallesi'nin bir bölümü
5. Taşpınar Mahallesi'nin bir bölümü
6. Umurbey Mahallesi'nin bir bölümü
7. Camikebir Mahallesi'nin bir bölümü
8. Yukarı Pazar Mahallesi'nin bir bölümü
9. Çavuşbaş Mahallesi'nin bir bölümü

OKULUMUZUN TARİHİ

İlk olarak Demirciler Çarşısı'nda bulunan Yeni Cami karşısında 1945 yılında eğitim öğretime başlamıştır. Burada beş ( 5 ) yıl eğitim öğretim yaptıktan sonra halen okulumuzun bulunduğu binanın alt kısmında eskiden kilise olarak kullanılan ve daha sonra tamir edilerek okul haline getirilen binada 1965 yılına kadar eğitim öğretime devam edilmiştir. 1965 yılında yeni okul binamızın yapılmasıyla eğitim öğretim bu binamızda devam etmektedir.
İlk olarak 1988 yılında Eğitim ve öğretime ortaokul olarak açılmış, 1994 yılında liseye çevrilmiş ve 2001 yılından bu güne kadar da ilköğretim olarak hizmet vermektedir.
Okulumuz bünyesinde 16 Derslik 1 Müdür Odası, 1 Müdür yardımcısı odası, 1 Araç-gereç odası,1 Fen teknoloji laboratuarı, 1 Bilgi teknoloji sınıfı, 1 memur odası, 1 Hizmetli odası, 1 Rehberlik odası, 1 Kütüphane, 1 anasınıfı, 1 Öğretmenler odası ve her katta tuvaletler mevcuttur. 2006 yılında zemin kat öğrenci girişi sağdaki sınıf kalorifer odası, birinci kat soldaki ilk sınıf " Bilgisayar Laboratuvarı" olarak kullanıma açılmıştır.
Alt bölümde hizmetli odası, alt ve üst katlarda kız ve erkek tuvaletleri bulunmaktadır. Öğretmen ve idare odaları üst katta bulunmaktadır.
Ülkemizde birçok devlet adamı yetiştiren ve halen Türkiye çapında önemli kadrolarda hizmet veren kişiler yetiştiren okulumuz Afyonkarahisar'da kurulan en eski okullardan birisidir. Çevrede bir kütüphanenin bulunmayışı öğrencilerimiz için bir dezavantaj teşkil etmektedir. Şehrin merkezinde bulunan kütüphaneye öğrencilerimizin gitmesi bir hayli zaman almaktadır. En kısa zamanda okulumuzun çevresine bir kütüphane gerekmektedir.

ÇEVREDE YERLEŞME VE MESKEN DURUMU

Çevrede yerleşme dağınık bir biçimde yapılmıştır. Zamanında plansız ve programsız hareket etmenin sonucu olarak meydana gelmiştir. Evlerin % 70'i ahşap yapıdadır. % 25'i kagir olarak yapılmış bulunmaktadır. % 5'i de betonarme olarak yapılmıştır. Nüfusu diğer yerleşim yerlerine göre daha fazla artmaktadır. Her evde en az beş nüfus yaşamaktadır.
Çevrede, Çavuşbaş Mahallesi'nde bir sağlık ocağı bulunmaktadır. Çevre halkının sağlık konusunda eğitilmesi gerekmektedir. Evlerde sağlıklı banyo yapabilecek bir banyo durumu yetersizdir. Çocuklar anne ve babalarıyla aynı odayı paylaşarak ders çalışmak durumundadırlar.

Kültür Durumu : Okulda öğrenci durumları genellikle iyidir. Çevrede kültürlü insan yok denecek kadar azdır.
Mesken Durumu : Çevrede yerleşim sıkışık ve plansız bir şekildedir.Evlerin çoğu ahşaptır.Nüfus kalabalık olup geçim sıkıntısı çekilmektedir.
Sağlık Durumu : Çevremizde 1 Nolu sağlık Ocağı vardır. Aileler sağlıkları ile fazla ilgilenmemektedirler. Nedeni ise geçim sıkıntısıdır. Radyo, televizyon ve cep telefonu kullanılmaktadır.

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 12.02.2013 - Güncelleme: 05.03.2020 09:35 - Görüntülenme: 1975
  Beğen | 3  kişi beğendi